De kunst van creëren

Voor ik aan het neerschrijven van deze speech begon las ik in de mail die dagelijks toekomt als inspiratie van de dag.

‘Ik kom van de baarmoeder van creatie.’

Deze uitspraak pik ik op als een aanzet die me verder in vele vragen en voelingen tot jullie richt.

Wie kent het gevoel van verwondering, van verbinding, van een samensmelten, een laten verrassen,… door het creëren van een object vanuit een intuïtieve impuls?

Zelf word ik geraakt door realisaties die tot stand komen uit het niet weten. Uit een vervaardigen van objecten die in voeling met mezelf en de materie in contact gaan. Warm worden van binnenuit, openstellen tot wat zich aandient, waarnemen en uitvoeren.

Een golf van inleving, van denken en doen om gaandeweg de kracht van de vorm, het idee, de creatie te zuiveren, te verfijnen, te ontwikkelen,….zonder te fixeren op een resultaat. Het resultaat dient zich aan in het wordingsproces. Een stroom van ideeën, impulsen, voelingen,…uit de omgeving, uit eigen gewaarwordingen, uit het universum,…. Een andere benadering dan een gerichtheid tot een vast beeld, idee dat meer laat realiseren dan creëren. In een vervolgfase van eventuele uitvoering is de kennis vanuit vakmanschap zeker de belangrijkste troef om  een veelzeggend designproduct te lanceren.

Mijn drive is om creatieprocessen bij mensen verder te ontluiken, te ontwikkelen tot een vrij maken van structuren, vaste patronen, gewoontes … De stimulans tot een verdiepen in ‘de kunst van creëren’. Verwondering als wonder van wat zich laat scheppen.

Vanuit mijn opleiding als technisch geschoolde docente mode onderzoek ik graag omwikkelingen rond het lichaam die  vormen accentueren, construeren buiten de tendenzen van een modebeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *